Κουλούρια Θεσσαλονίκης

12:11 π.μ.

Yeast buns from Thessaloniki



Υλικά για 8 κουλούρια:
  • 450 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κούπα χλιαρό νερό 
  • 100 γρ. σουσάμι




Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το λάδι.

2. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σαν τρίμμα. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν θα κολλάει στα χέρια.

3. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος   να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30 λεπτά.

4. Αφού φουσκώσει καλά, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά.

5.Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί μια λαδόκολλα. Μοιράζουμε την ζύμη σε 8 ίσια κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας.

6. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες  και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού.

7. Τοποθετούμε τα κουλούρια στην λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

8. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.


*TIPS:

Ψήνουμε μόνο όσα κουλούρια θέλουμε να καταναλώσουμε. Τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Τα βγάζουμε να ξεπαγώσουν και τα ψήνουμε όταν θελήσουμε φρέσκα κουλούρια! 
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει (ντομάτα, τυρί φέτα, κασέρι, μαρμελάδες κ.λ.π.) 



Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram