Φασόλια γίγαντες φούρνου

11:22 π.μ.

giant beans in the oven 

                           


υγεία, παράδοση, νοστιμιά...όλα σε ένα πιάτο!


Ένα πιάτο μου προσφέρει απλόχερα μυρωδιές, γεύση και θρεπτικές αξίες.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.
Δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας, αλλά θα πρέπει να το ''τιμάμε'' και τις υπόλοιπες μέρες!
Οι ειδικοί, άλλωστε συνιστούν να τρώμε 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά. Μια ωραία, λοιπόν, λύση (για να ξεφύγουμε από την φακή και την φασολάδα) είναι αυτή, οι γίγαντες στον φούρνο!
Τρώγεται και ζεστό και κρύο, ανάλογα με τα γούστα!



Υλικά: (για 5 άτομα)

  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 σέλινο μεγάλο σε κομμάτια
  • 4-5 καρότα μέτρια σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 1 φλ. του τσαγιού χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • νερό


Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια σε νερό να φουσκώσουν.
  2. Την άλλη μέρα τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν μια βράση. Πετάμε το νερό.
  3. Βάζουμε άλλο νερό στην κατσαρόλα και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν. Όταν αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε την φωτιά . Στην χύτρα τα αφήνουμε 30 λεπτά, σε κανονική κατσαρόλα περίπου 45 λεπτά.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε σε λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και μετά προσθέτουμε και τα καρότα, την πιπεριά (άμα βάλουμε) και το σέλινο. Τα αφήνουμε λίγο να μαραθούν.
  5. Βάζουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό από τα φασόλια (περίπου 1 κούπα) και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για περίπου 5 λεπτά.
  6. Με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε τα φασόλια σε ταψί. Βάζουμε και το άλλο μείγμα με τα καρότα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  7. Συμπληρώνουμε με νερό στο οποίο έβρασαν τα φασόλια, όσο να τα καλύψει και λίγο παραπάνω. 
  8. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Άμα θέλουμε να έχει πιο πολύ ζουμί τα αφήνουμε λιγότερο, ενώ άμα θέλουμε να είναι πιο στεγνά τα αφήνουμε λίγο παραπάνω. Γενικά, τα παρακολουθούμε λίγο, ανάλογα και με τον φούρνο μας.





Tips:

  • Άμα δούμε, όταν τα έχουμε στον φούρνο, ότι δεν έχει μείνει καθόλου νερό, συμπληρώνουμε με βραστό νερό στο οποίο θα βάλουμε και λίγο αλάτι.




Καλή σας όρεξη!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram