Κέικ νηστίσιμο με ινδοκάρυδο

4:40 μ.μ.

Vegan sponge cake with coconut flakes





νηστίσιμο και αφράτο, εύκολο και μυρωδάτο...

Στις περιόδους νηστείας, σε κάθε σπίτι που υπάρχει έστω κι ένας νηστεύων, δεν γίνεται να μην υπάρχει κάποιο γλύκισμα! Κέικ, κουλουράκια, μπισκότα, πίτες, γλυκά του κουταλιού..κ.λ.π.
Έχω την αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει λόγω της γαλήνης που νιώθει αυτός που νηστεύει και της βαθύτερης ανάγκης του να έρθει πιο κοντά με τους άλλους. Να τους καλέσει σπίτι του, να τους περιποιηθεί, να τους προσφέρει σαν καλός χριστιανός ό,τι έχει, να περάσει καλά μαζί τους και να "ανοιχτούν" οι ψυχές τους.
Αυτή, βέβαια, δεν παύει να είναι μια προσωπική άποψη.. η πραγματικότητα όμως μας επιβεβαιώνει πως τα γλυκά και τα γλυκίσματα δίνουν και παίρνουν στις περιόδους της νηστείας!
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, όποια κι αν είναι η αφορμή, εμείς προτείνουμε ένα πανεύκολο, γρήγορο, οικονομικό και νοστιμότατο νηστίσιμο κέικ!
Καταναλώστε το ιδανικά μέσα σε 3 μέρες, μοιραστείτε το με τα κοντινά σας πρόσωπα και... ας μην ξεχάσουμε να κρατήσουμε, έστω και λίγη, από την γαλήνη της νηστείας για να γίνει μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής μας.



Υλικά:
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κουτάκι σόδα- ανθρακούχο νερό (υγρή)
  • 1 φλ. ινδοκάρυδο
  • 1 φλ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι baking powder (3 κ.γλ.)
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι



Εκτέλεση:
  1. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το σπορέλαιο με την ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά αλευροβουτυρωμένη φόρμα για κέικ (καλύτερα με διάμετρο 26 εκ.)
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,με αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό.
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί γα περίπου 30 λεπτά.
  6. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Tips:

Άμα θέλουμε γαρνίρουμε με εύκολο γλάσο πορτοκαλιού: 
Σε 3-4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι προσθέτουμε άχνη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται ένα πηχτό μείγμα. Απλώνουμε πάνω από το κέικ αφού κρυώσει καλά.





Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram