Χαλβάς σοκολατένιος (με σιμιγδάλι)

9:49 μ.μ.

chocolate chalvas (with semolina)



...ο χαλβάς ''ντύθηκε'' αλλιώς!

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα πιο περιζήτητα και πιο δημοφιλή γλυκά σε περιόδους νηστείας.
Είναι ένα γλυκό με ιστορία, καθώς εδώ και χρόνια οι γιαγιάδες μας που νήστευαν ετοίμαζαν πάντα την νηστίσιμη αυτή γλυκιά λιχουδιά για να γλυκαθούν ή να κεράσουν τους καλεσμένους. Γνωστή και με τις αναλογίες 1-2-3-4.
Επειδή μας αρέσουν οι διαφορετικές γεύσεις, ''ντύσαμε" τον πατροπαράδοτο χαλβά με τα ''καλά'' του. Πώς;
Με αμύγδαλα, κακάο, κανέλα και σταφίδες! Μμμμ...
Άμα θέλετε, προσθέστε μέσα και ένα σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο (ή χυμό βύσσινο άμα δεν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ). Προσθέστε το λίγο πριν αποσύρετε τον έτοιμο χαλβά από την φωτιά και ανακατέψτε καλά.
Για μια πιο παιχνιδιάρικη γεύση, μπορείτε, επίσης να προσθέσετε και ξύσμα από πορτοκάλι ή περγαμόντο. 
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θέλετε να φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά, ....."ντύστε" τον αλλιώς! 
Ένας απολαυστικός σοκολατένιος, μυρωδάτος, νηστίσιμος χαλβάς γεμάτος γεύσεις και αρώματα!
Καλή απόλαυση!








Υλικά:

·         3/4 ποτήρι ελαιόλαδο
·         2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
·         3 ποτήρια ζάχαρη
·         4 ποτήρια νερό
·         4 κ.σ. κακάο
·         30 γρ. αμύγδαλα (προαιρετικά)
·         1 χούφτα σταφίδες ή godji berries (προαιρετικά)




Εκτέλεση:

1.       Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Μόλις πάρει βράσει το σιρόπι μας και λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
2.       Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Τότε, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα (προαιρετικά) και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
3.       Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
4.       Ρίχνουμε αμέσως και με προσοχή (γιατί πιτσιλάει) το σιρόπι (καυτό). Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσει ο χαλβάς και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Καθώς ανακατεύουμε ρίχνουμε μέσα και τις σταφίδες (άμα θέλουμε να προσθέσουμε στο γλυκό) και λίγη κανέλα.
5.       Αδειάζουμε το χαλβά σε μπολάκια (ή σε ένα μεγάλο σκεύος)  που θέλουμε και σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια μέχρι να κρυώσει.





Καλή επιτυχία!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram