Αμερικάνικη μηλόπιτα με καραμέλα
10:07 μ.μ.
Apple pie with caramel

Αγαπάμε πολύ τα αμερικάνικα γλυκά!
Και οι Αμερικάνοι με την σειρά τους αγαπούν πολύ τις πίτες!
Τις δικές του πίτες, βέβαια, οι οποίες δεν έχουν σχεδόν καμία ομοιότητα με τις δικές μας. Το κοινό τους σημείο βρσίκεται στο ότι πρόκειται για ένα έδεσμα που αποτελέιται από ζύμη στο πάνω και στο κάτω μέρος της και στο εσωτερικό μια γέμιση.
Οι αμερικάνικες πίτες ωστόσο, δεν περιέχουν την δική μας ζύμη για πίτες. Έχουν την δική τους. Μια ζύμη που μοιάζει με ζύμη τάρτας.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το σχέδιο με τις οποίες κοσμούν οι Αμερικάνοι τις πίτες τους στο επάνω μέρος τους. Τις διακοσμούν με ζύμη που κόβουν σε λωρίδες (ίσιες ή με σχέδιο) ή με κομμάτια ζύμης κομμένα με κουπ-πατ. Δεν είναι λίγες οι νοικοκυρές που Αμερικής που βρίσκονται σε "διαμάχη" για το ποια κάνει τις πιο περίτεχνες πίτες.
Όποιον Αμερικάνο κι αν ρωτήσουμε για πίτα στο μυαλό του έρχεται σίγουρα η μηλόπιτα!
Μια μηλόπιτα σαν κι αυτή της φωτογραφίας, η οποία όμως είναι εμπλουτισμένη με σάλτσα καραμέλας!
Τα λόγια είναι περιττά... τραγανή ζύμη, φρουτένια γέμιση μήλου με γεύση καραμέλας!
Συνοδεύστε την με παγωτό βανίλια και αφήστε το μυαλό σας να στοχάζεται μόνο την απόλαυση αυτής της μηλόπιτας...

Υλικά:
Εκτέλεση:
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τα μήλα, μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο και το λικέρ ή κονιάκ. Τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
2. Όταν είναι έτοιμα αποσύρουμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι σημαντικό να κρυώσουν πολύ καλά ώστε όταν μπει το κορν φλάουρ και σβολιάσει.
3. Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και την σάλτσα καραμέλας. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
4. Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε με έναν πλάστη. Δεν θέλουμε να είναι παχύ, ένα μέτριο προς λεπτό πάχος είναι καλό. Το απλώνουμε σε ένα στρόγγυλο ταψάκι 22-26 εκ.
5. Τοποθετούμε μέσα την γέμιση με τα μήλα. Μετά ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης. Το κόβουμε σε λωρίδες και τις απλώνουμε επάνω απο την γέμιση ώστε να σκεπάσουμε την μηλόπιτά μας. Με ένα πινελάκι απλώνουμε νερό και έπειτα πασπαλίζουμε με λίγη άσπρη ζάχαρη.
6. Τοποθετούμε το στρόγγυλο ταψάκι σε μία λαμαρίνα που έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45-75 λεπτά μέχρι η ζύμη να έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σε περίπτωση που η ζύμη πάρει γρήγορα χρώμα τοποθετούμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο επάνω από την μηλόπιτα.
7. Την βγάζουμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

μια μηλόπιτα από την Αμερική στην κουζίνα μας!
Αγαπάμε πολύ τα αμερικάνικα γλυκά!
Και οι Αμερικάνοι με την σειρά τους αγαπούν πολύ τις πίτες!
Τις δικές του πίτες, βέβαια, οι οποίες δεν έχουν σχεδόν καμία ομοιότητα με τις δικές μας. Το κοινό τους σημείο βρσίκεται στο ότι πρόκειται για ένα έδεσμα που αποτελέιται από ζύμη στο πάνω και στο κάτω μέρος της και στο εσωτερικό μια γέμιση.
Οι αμερικάνικες πίτες ωστόσο, δεν περιέχουν την δική μας ζύμη για πίτες. Έχουν την δική τους. Μια ζύμη που μοιάζει με ζύμη τάρτας.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το σχέδιο με τις οποίες κοσμούν οι Αμερικάνοι τις πίτες τους στο επάνω μέρος τους. Τις διακοσμούν με ζύμη που κόβουν σε λωρίδες (ίσιες ή με σχέδιο) ή με κομμάτια ζύμης κομμένα με κουπ-πατ. Δεν είναι λίγες οι νοικοκυρές που Αμερικής που βρίσκονται σε "διαμάχη" για το ποια κάνει τις πιο περίτεχνες πίτες.
Όποιον Αμερικάνο κι αν ρωτήσουμε για πίτα στο μυαλό του έρχεται σίγουρα η μηλόπιτα!
Μια μηλόπιτα σαν κι αυτή της φωτογραφίας, η οποία όμως είναι εμπλουτισμένη με σάλτσα καραμέλας!
Τα λόγια είναι περιττά... τραγανή ζύμη, φρουτένια γέμιση μήλου με γεύση καραμέλας!
Συνοδεύστε την με παγωτό βανίλια και αφήστε το μυαλό σας να στοχάζεται μόνο την απόλαυση αυτής της μηλόπιτας...

Υλικά:
- 1 δόση για αμερικάνικη πίτα
- 7 κούπες μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- χυμό απο ένα λεμόνι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ (προαιρετικά)
- 4 κ.σ. κορνφλαουρ
- 3/4 κούπα σάλτσα καραμέλας
Εκτέλεση:
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τα μήλα, μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο και το λικέρ ή κονιάκ. Τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
2. Όταν είναι έτοιμα αποσύρουμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι σημαντικό να κρυώσουν πολύ καλά ώστε όταν μπει το κορν φλάουρ και σβολιάσει.
3. Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και την σάλτσα καραμέλας. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
4. Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε με έναν πλάστη. Δεν θέλουμε να είναι παχύ, ένα μέτριο προς λεπτό πάχος είναι καλό. Το απλώνουμε σε ένα στρόγγυλο ταψάκι 22-26 εκ.
5. Τοποθετούμε μέσα την γέμιση με τα μήλα. Μετά ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης. Το κόβουμε σε λωρίδες και τις απλώνουμε επάνω απο την γέμιση ώστε να σκεπάσουμε την μηλόπιτά μας. Με ένα πινελάκι απλώνουμε νερό και έπειτα πασπαλίζουμε με λίγη άσπρη ζάχαρη.
6. Τοποθετούμε το στρόγγυλο ταψάκι σε μία λαμαρίνα που έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45-75 λεπτά μέχρι η ζύμη να έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σε περίπτωση που η ζύμη πάρει γρήγορα χρώμα τοποθετούμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο επάνω από την μηλόπιτα.
7. Την βγάζουμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
0 σχόλια