Ελιόψωμα

12:10 π.μ.

Mini soft buns with olives and oregano 




για όλες τις ώρες...

Αυτά τα ψωμάκια τα αγαπάμε πολύ! 
Ίσως γιατί μυρίζουν κάτι από Ελλάδα! 
Με τις ελιές και την ρίγανη που περιέχουν μας ταξιδεύουν αυθόρμητα στις μυρωδιες των παρθενων ελληνικών βουνών..
Ίσως πάλι τα αγαπάμε γιατί είναι πεντανοστιμα και η απλή, οικεία γεύση τους μας "επιτρέπει" να τα απολαύσουμε κάθε στιγμή της μέρας με οποιαδήποτε συνοδεία!
Όποια κι αν είναι η αιτία, οι αφορμές για να τα απολαύσουμε είναι πολλές..
Εμείς τα απόλαμβάνουμε και σαν ψωμάκια για σάντουιτς! Τα ανοίγουμε στην μέση και τα γεμίζουμε με κασεράκι και φρέσκια ντοματούλα. Μια δοκιμή θα πείσει και εσάς ;)






Υλικά:


700 γρ. Αλεύρι
30 γρ. Ζάχαρη
14 γρ. Αλάτι
350 γρ. Νερο χλιαρό
16 γρ. Ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
40 γρ. Λιωμένο βούτυρο
1 κ.σ. Ρίγανη
1/3 κ.γ. Πιπέρι μαύρο
1/2 κ.γ. κουρκουμα (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. Πάπρικα
2 κούπες ελιές κομμένες σε ροδέλες


Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από τις ελιές) προσθέτοντας τελευταία το νερό και το αλάτι. Όταν αρχίσουν τα ομογενοποιούνται τα υλικά ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30-50 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

2. Πλένουμε τις ελιές πολύ καλά να φύγει η αλμύρα. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά ώστε να φύγουν τα περιττά νερά.

3. Όταν φουσκώσει η ζύμη την πατάμε και την χωρίζουμε σε μπαλάκια ομοιόμορφα και ίσα σε βάρος (όσα ψωμάκια θέλουμε να κάνουμε). Προσθέτουμε τις ελιές και σχηματίζουμε μπαλάκια με τα χέρια μας. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν.

4. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 20-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.




Καλή επιτυχία! 

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram