Ρουμάνικη κουζίνα- Γαστρονομική απόδραση στο Βουκουρέστι

2:05 μ.μ.

Romanian cuisine- gastronomy trip in Bucharest




'Ενα (μεγάλο) αφιέρωμα στην ρουμάνικη κουζίνα...

Αφορμή ήταν μια εκδρομή στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Ως food bloggers και food lovers (ίσως) το πρώτο που ψάχνουμε πριν πάμε ένα ταξίδι είναι το τι θα φάμε και τι θα δοκιμάσουμε. Ποια είναι τα τοπικά γλυκά και φαγητά, τα παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα που παρασκευάζονται στην χώρα. «Ρουμανία τι να φάω» και «Ρουμανία παραδοσιακά φαγητά και γλυκά» ήταν από τις πρώτες μας αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκαμε αρκετά για να δοκιμάσουμε και ανυπομονούσαμε να έρθει αυτή η στιγμή! Όταν φτάσαμε όμως και συνεχίστηκε η αναζήτησή μας και στα ρουμάνικα εδάφη, προστέθηκαν και άλλες γεύσεις στην γαστρονομική μας λίστα! Ας αφήσουμε όμως εδώ τους προλόγους και πάμε να πραγματοποιήσουμε μέσα από τα γράμματα και τις φωτογραφίες ένα μικρό ταξίδι στις γεύσεις της Ρουμανίας.


Η Ρουμάνικη κουζίνα είναι αρκετά νόστιμη, σχετικά βαριά, πολύ κοντά στην ελληνική κουζίνα και σχετικά φθηνή. Είναι πλούσια σε γεύσεις και επηρεάζεται από τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν πολλά εδέσματα να δοκιμάσει κανείς. Και πριν ξεκινήσουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Εμείς δυστυχώς δεν προλάβαμε να τα δοκιμάσουμε όλα τα φαγητά και γλυκά της Ρουμανίας. Όσα δοκιμάσαμε όμως μας άρεσαν αρκετά! Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν,  όποιες φωτογραφίες δεν διαθέτουν το λογότυπο του Food States δεν είναι δικές μας αλλά τις «δανειστήκαμε» για να προβάλλουμε όσο το δυνατό καλύτερα την ρουμάνικη κουζίνα. Και, επίσης, να ζητήσουμε εξ αρχής ένα συγγνώμη για κάποιες φωτογραφίες καθώς οι καιρικές συνθήκες και ο φωτισμός κάποιες φορές δεν μας άφησαν περιθώρια για κάτι καλύτερο.

Η ρουμάνικη κουζίνα αποτελεί μια μίξη από διάφορες κουζίνες, διαθέτοντας όμως τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας της, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Έχει δεχτεί, επίσης, επιρροές από τις κουζίνες των γειτονικών λαών, όπως της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Έχει δανειστεί, λοιπόν, χαρακτηριστικά από τις γειτονικές κουζίνες, τις έχει «παντρέψει» με ιδιαίτερο τρόπο και έχει δημιουργήσει την δική της παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα σημαντικότερα πιάτα της Ρουμανίας…

Αλμυρά πιάτα

Mamaliga


Η mamaliga είναι ένα βασικό πιάτο στη Ρουμανία. Θα το βρείτε παντού! Είναι πολέντα από χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού και αλάτι με λιωμένο βούτυρο ή γιαούρτι. Ένας πουρές, δηλαδή, από καλαμπόκι. Η κλασική ρουμανική polenta σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά προστίθεται τεμαχισμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί στην κορυφή. Η mamaliga σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό με βραστά φαγητά, κρέατα ή sarmale.
Είναι το πιο γνωστό συνοδευτικό στην Ρουμανία. Αντί για το δικό μας πουρέ με πατάτες, δηλαδή, συνηθίζουν να συνοδεύουν το κρέας με το μαμαλίγκα. Ένας σχετικά άνοστος και αδιάφορος πουρές. Εξαρτάται, βέβαια, και πως τον φτιάχνουν στα μέρη που θα τον συναντήσετε. Εκτός από συνοδευτικό, βέβαια, τρώγεται και σκέτο, με τη  συνοδεία τυριού, συνήθως με το δικό τους τυρί Telemea (μοιάζει με την δική μας φέτα αλλά είναι πιο αλμυρό και με λίγο πιο «ήσυχη» γεύση). Σε αυτή την εκδοχή της η μαμαλίγκα είναι πολύ νόστιμη. Αλλιώς σκέτη είναι αδιάφορη. Καλή αλλά αδιάφορη.Επίσης δοκιμάσαμε και την μαμαλίγκα σε στικς, τηγανιτά με τραγανή κρούστα (στο St. Patrick) και μας άρεσαν πολύ!

Mititei/ Mici



Ο μύθος θέλει ένα ρουμανικό πανδοχείο που ήταν διάσημο για τα λουκάνικά του ξέμεινε. Έτσι, ο σεφ για να εξοικονομήσει χρόνο διαμόρφωσε τον κιμά του σε σχήμα λουκάνικων και στη συνέχεια τον έψησε στα κάρβουνα. Οι πελάτες ξετρελάθηκαν από «τα λουκάνικα χωρίς πέτσα» και έγιναν γνωστά ως mititei ή πιο απλά mici. Στην Ρουμανία λατρεύουν τα mititei που είναι μικρά ελαφρώς πικάντικα λουκάνικα, κάτι σαν τας κεμπάπ δικό μας, πολύ νόστιμα τα οποία συνοδεύονται συνήθως με μουστάρδα (και γιατί όχι και με μπύρα).

Sarmale



Το sarmale ή λαχανοντολμάδες (οι γνωστοί σε εμάς σαρμάδες) είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Αυτή η συνταγή παράγεται με κρέας (συνήθως χοιρινό), ρύζι και διάφορα μπαχαρικά στην γέμιση η οποία τυλίγεται με λάχανο τουρσί. Χαρακτηριστικό είναι ότι «τυλίγουν» την γέμιση με λάχανο τουρσί που δίνει στους sarmale μια χαρακτηριστική ξινή γεύση. Άλλωστε στην Ρουμανία αγαπούν πολύ το λάχανο τουρσί ειδικότερα, και τα τουρσί και τις ξινές γεύσεις γενικότερα.

Σούπες - Ciorbă

ciorba de fasole- σούπα με φασόλια (caru cu bere)

Η ρουμάνικη κουζίνα, επίσης, διαθέτει πολλές σούπες. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο άλλωστε, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να ζεσταθούν τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ciorbă ονομάζουν όλες τις αλμυρές (και ξινές) σούπες τους. Και είναι πολλές! Είναι ξινές επειδή προστίθεται κάποιο όξινο συστατικό, όπως ξίδι, χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο άλλο ξινό συστατικό. Πιο δημοφιλή παραδοσιακή σούπα τους είναι αυτή με τους κεφτέδες ( ciorba de perisoare). Ξινή σούπα με κεφτέδες που μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια. Ακόμα, πολύ γνωστή είναι και η ciorba de fasole (σαν την δική μας φασολάδα), η ιδιαίτερη και νοστιμότατη Ciorbă de fasole cu afumătură (σούπα με φασόλια και καπνιστό κρέας), η Ciorbă de legume (σούπα λαχανικών) και η γνωστή ως η σούπα για το hangover Ciorba de burta (πικάντικη και ξινή με sour cream) Τις σούπες μπορείτε να τις γευτείτε σε εστιατόριο ή σε πλανόδιους στο δρόμο που πουλάνε και μαγειρεύουν σούπες που παρασκευάζουν εκείνη την ώρα σε καζάνι.





Η φωτογραφία παρακάτω είναι από την τουριστική υπαίθρια αγορά έξω από το κάστρο του Δράκουλα. Ένα καζάνι με λάδι για τηγάνισμα στο οποίο τηγανίζονται κρέατα και πατάτες με την φλούδα και δυο μεγάλα (τεράστια μάλλον) καζάνια με δυο ειδών σούπες. Την γνωστή και αγαπημένη τους σούπα με λαχανικά (με 20 λαχανικά μάλιστα, όπως συνηθίζουν να την παρασκευάζουν στην Ρουμανία την συγκεκριμένη σούπα) και σούπα με φασόλια, ζεστή και χυλωμένη (έμοιαζε πάρα πολύ με την δική μας φασολάδα και η αλήθεια είναι πως φαινόταν πολύ λαχταριστή!) την οποία τιμούσαν ιδιαίτερα οι περαστικοί.



Άλλα παραδοσιακά πιάτα- τοπικά προϊόντα

Κότσι συνοδευόμενο με μαμαλίγκα, τριμμένο τυρί, πίκλες και λάχανο τουρσί (caru cu bere)

Άλλα παραδοσιακά πιάτα είναι το tocanita (κρέας στην κατσαρόλα με κρεμμύδια), ghiveci (λαδερό έδεσμα με 20 λαχανικά)  κ.α. Στην Ρουμανία, επίσης, παρασκευάζουν πολλά παραδοσιακά τυριά και κασέρια. Το πιο γνωστό είναι το telemea που μοιάζει με την δική μας φέτα αλλά είναι πιο αλμυρό και συγχρόνως με λιγότερη έντονη γεύση και το branza (που μοιάζει κι αυτό με την δική μας φέτα αλλά έχει πιο μαλακή υφή, σαν κρέμα τυριού). Στους Ρουμάνους, ακόμη, αρέσουν τα λουκάνικα και τα καπνιστά κρέατα και αλλαντικά. Παρακάτω, πλανόδιοι πωλητές παραδοσιακών προϊόντων έξω από το κάστρο του κόμη Δράκουλα. Παραδοσιακά λουκάνικα και τοπικά τυριά.



Τουρσί

Μπριζόλα αρνιού συνοδευόμενη από πατάτες τηγανιτές, μαμαλίγκα στικς και πίκλες (st. Patrick)

Οι Ρουμάνοι αγαπούν το τουρσί! Όλων των ειδών τα τουρσιά! Μια ιδιαίτερη αγάπη έχουν προς το λάχανο τουρσί το οποίο χρησιμοποιούν πολύ συχνά στις συνταγές τους αλλά γενικότερα λατρεύουν τα τουρσιά και τις ξινές γεύσεις. Στα περισσότερα πιάτα τους έχουν τουρσί (λάχανο κυρίως, αγγουράκι, ντομάτα κ.α.) ως συνοδευτικό.

Γλυκά

Το πιο γνωστό γλυκό της Ρουμανίας είναι το Papanași (παπανάσι). Στην Ρουμανία θα δείτε στις λίστες των παραδοσιακών γλυκών και τον μπακλαβά, τον χαλβά, τα κόλυβα, το γλυκό σαλάμι (κορμό) κ.α. Όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της επιρροής της ρουμάνικης κουζίνας από τις γειτονικές χώρες και από τις χώρες που έχουν «σημαδέψει» το παρελθόν της. Πάμε παρακάτω να γνωρίσουμε και τα πιο δημοφιλή, αυθεντικά γλυκά της ρουμάνικης κουζίνας.

Papanași (παπανάσι)



Το πιο γνωστό ρουμάνικο γλυκό! Πρόκειται για μια ζύμη που μοιάζει πολύ με τα γνωστά ντόνατς η οποία τηγανίζεται και έχει το σχήμα των ντόνατς με μια τρύπα στην μέση. Από πάνω η ζύμη γαρνίρεται με ένα είδος στραγγιστού, ελαφρώς γλυκού, τυριού (με μια ιδιαίτερη βουτυρένια γεύση) και με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού (συνήθως βύσσινου ή κάποιο είδος μούρου). Στην κορυφή του «στολίζεται» με μια μικρή μπαλίτσα ζύμης, ίδια με αυτήν της βάσης του. Νόστιμο και πολύ οικείο σε γεύση!

Mucenici/sfințișori



Ένα γλυκό που μοιάζει με τα δικά μας τσουρέκια και γαρνίρεται με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια. Ένα γλυκό που προέρχεται από την Μολδαβία αλλά το φτιάχνουν πολύ και στην Ρουμανία.

Cozonac


Το ρουμάνικο cozonac είναι ένα είδος τσουρεκιού. Θεωρείται το panettone των Ρουμάνων. Ένα είδος τσουρεκιού που περιέχει ως γέμιση κακάο και/ ή ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Μοιάζει πολύ με το δικό τους γλυκό Pasca, τσουρέκι με γέμιση γλυκού τυριού με σταφίδες που ετοιμάζουν οι Ρουμάνοι την περίοδο του Πάσχα.

Turtă dulce


Αρωματικά μπισκοτάκια που φτιάχνουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Στην ουσία πρόκειται για τα γνωστά μπισκότα gingerbread στα οποία όμως οι Ρουμάνοι δίνουν ένα στρόγγυλο σχήμα και έπειτα τα πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.


Φαγητά στον δρόμο- Street Food

Όσον αφορά στα Street Food της Ρουμανίας δοκιμάσαμε δυο υπέροχα εδέσματα! Ανακαλύψαμε ένα μικρό μαγαζάκι στην παλιά πόλη που πουλούσε διάφορα πιτοειδή και σνακ. Εκεί δοκιμάσαμε το ρουμάνικο scovergi  και cococi.

Scovergi


Scovergi με γέμιση αλμυρό τυρί

Ένα παραδοσιακό, πολύ συχνό και φθηνό street food του Βουκουρεστίου! Πρόκειται για μια στρόγγυλη, επίπεδη ζύμη τηγανιτή που μοιάζει πολύ με την δική μας τηγανίτα. Την γεμίζεις με όποια γέμιση επιλέξεις. Η συνηθισμένη είναι με το δικό τους αλμυρό τυρί. Αρκετά αλμυρό μπορούμε να πούμε. Άλλες γεμίσεις είναι με αλμυρό τυρί και ελιές, με ζαμπόν και κασέρι, με λουκάνικο και λάχανο τουρσί κ.α. Στην γλυκιά εκδοχή του η πιο συνηθισμένη γέμιση είναι με γλυκό τυρί (ελαφρώς γλυκό. Εμείς διακρίναμε μια αμυδρή γεύση από ξύσμα πορτοκαλιού) και σταφίδες. Άλλες γλυκιές γεμίσεις είναι με μαρμελάδα, με γλυκό τυρί και ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και προαιρετικά με ξηρούς καρπούς κ.α. Τυλίγεται (όπως ο δικός γύρος) και τρώγεται! Νόστιμο και στις δυο εκδοχές του! Εγκρίνουμε!





Cococi


Cococi με γέμιση γλυκό τυρί και σταφίδες

Ένα ακόμα πολύ συχνό και φθηνό street food που μοιάζει πολύ με το Scovergi. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια στρόγγυλη, επίπεδη ζύμη η οποία όμως ψήνεται στον φούρνο και δεν τηγανίζεται. Ως εκ τούτου είναι πιο ελαφριά και δεν είναι τραγανή σε σύγκριση με το Scovergi. Όσον αφορά τις γεμίσεις του είναι ίδιες με το Scovergi, σε αλμυρές και γλυκιές γεμίσεις. Νόστιμο και αυτό, μας άρεσε πολύ!

Λουκάνικα



Θα βρείτε πολύ συχνά στον δρόμο ως ένα πρόχειρο σνακ. Το δικό τους hot dog με τα δικά τους λουκάνικα. Mici, καπνιστά ή πικάντικα λουκάνικα που τους αρέσουν πολύ σε ψωμάκι με μουστάρδα. Νόστιμα και σίγουρα δελεαστικά.

Ποτά

țuică 

Η Ρουμανία, επίσης, διαθέτει πολλά παραδοσιακά ποτά. Τα πιο γνωστά είναι το παλίνκα (palinka), δηλαδή brandy με βατόμουρο (το παλίνκα βέβαια, για να μην δημιουργούνται συγχύσεις ή παρερμηνεύσεις, προέρχεται από την Ουγγαρία απλά συνηθίζεται πολύ και στην Ρουμανία και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες) αν και πλέον συναντά κανείς και άλλες πολλές γεύσεις, και το εθνικό, παραδοσιακό țuică με περιεκτικότητα 28% – 84% αλκοόλ. Οι Ρουμάνοι συνηθίζουν να το πίνουν σαν χωνευτικό «σφηνάκι» μετά το φαγητό. Και τα δυο αυτά ποτά τα φτιάχνουν οι Ρουμάνοι και στα σπίτια τους, συνήθως στα χωριά. Άλλο τοπικό ποτό, ακόμα, είναι το Afinată, λικέρ με  blueberry. Στην Ρουμανία, επίσης, αγαπούν πολύ τις μπύρες.

palinka

Μέρη για να φάτε


Carucu bere


εσωτερική άποψη του χώρου

Το πιο γνωστό, δημοφιλές εστιατόριο που θα ακούσετε ή θα βρείτε με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι το περίφημο, ιστορικό Carucu bere. Το Carucu bere (το κάρο με τις μπύρες), λειτουργεί από το 1879 και διαθέτει έναν εξαιρετικό εσωτερικό χώρο που θυμίζει εκκλησία. Βαρύ, σκούρο ξύλο στα έπιπλά του, θολωτές οροφές, επιχρυσωμένα στοιχεία, βιτρώ στολίζουν τον πολύ μεγάλο χώρο του.
Το Carucu bere  ξεκίνησε να λειτουργεί ως μπυραρία όμως πλέον λειτουργεί σαν εστιατόριο με πολύ ωραίο φαγητό και με μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες και κρασιά. Φυσικά, μπορεί κάποιος να πάει είτε για φαγητό, είτε για μπύρα ή κρασί συνοδευόμενα από μια ποικιλία μεζέδων, είτε για καφέ. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο Lipscani κοντά στην πλατεία Uniri.
Ένα επιπλέον συν είναι τα δρώμενα που λαμβάνουν μέρος κατά διαστήματα στον εσωτερικό χώρο. Εμείς πετύχαμε δυο νεαρά ζευγάρια που έκανα την εμφάνισή τους ανά διαστήματα και «δρόσιζαν» τον χώρο με τις δεινές χορευτικές τους κινήσεις, τα εντυπωσιακά κοστούμια τους και τις χαριτωμένες χορογραφίες τους. Δεν δίσταζαν ακόμη να καλούν και να σηκώνουν πελάτες από τα τραπέζια για να χορέψουν μαζί τους. Από ότι πληροφορηθήκαμε, άλλες φορές οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το φαγητό τους με την συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Είναι σίγουρο πως θα επισκεφθείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο όταν και αν ταξιδέψετε στο Βουκουρέστι. Όλοι θα σας το προτείνουν. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι πως πρέπει να κάνετε κράτηση πριν πάτε. Εμείς πραγματοποιήσαμε κράτηση μέσω e-mail το μεσημέρι για να δειπνήσουμε εκεί το ίδιο βράδυ.


Ελληνική μουσική άκουσαν τα αυτιά μας κάποια στιγμή στα πλακόστρωτα μονοπάτια της παλιάς πόλης του Βουκουρεστίου και μας παρακίνησε να ψάξουμε το μέρος από το οποίο προερχόταν. Ανακαλύψαμε έτσι ένα παραδοσιακό ελληνικό γυράδικο (Gyros Thessaloniki).

Απέναντί σχεδόν θα βρείτε και ένα τούρκικο μαγαζί με τούρκικο φαγητό, το Efenti.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα μέρη για να φάει κανείς. Εμείς αυτά προλάβαμε να επισκεφτούμε κι αυτά μπορούμε να προτείνουμε και σε εσάς. 


Αυτά τα ολίγα (ή πολλά, όπως το πάρει κανείς). Ποικιλία, διαφορετικές γεύσεις, «γαστρονομικά δάνεια», νοστιμιά, σούπες, λουκάνικα, κασέρια, τυριά, καπνιστά κρέατα είναι μερικές από τις λέξεις που περιγράφουν την ρουμάνικη κουζίνα.Και αν μας ρωτούσε κανείς για μια τελική γνώμη/ προσωπική άποψη για την Ρουμάνικη κουζίνα; Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως ξέρουν να μαγειρεύουν και να τρώνε καλά στην Ρουμανία!


Υ.Γ.: Προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα μεγάλο (και κυρίως το πιο σημαντικό) μέρος της ρουμάνικης κουζίνας. Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι παραπάνω (ή θεωρεί πως κάτι χρειάζεται συμπλήρωση ή διόρθωση) να μας ενημερώσει κι εμάς ώστε να συμπληρωθεί στο άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ.



You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram