Ψωμι χωρις ζυμωμα

6:30 μ.μ.

No-knead bread


μμμμ μύρισε σπιτικό ψωμάκι!

Σε ποιον δεν αρέσει το φρέσκο ψωμάκι; 
Το φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι που μόλις βγήκε από τον φούρνο;
Σε ποιον δεν αρέσει η μυρωδιά της μαγιάς που κατακλύζει το σπίτι όταν ψήνεται το χειροποίητο ψωμάκι στον φούρνο του σπιτιού;
Πλέον όλη αυτή η απόλαυση μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Γιατί η μόνη μας δικαιολογία για να ζυμώσουμε ψωμί στο σπίτι ήταν το χρονοβόρο ζύμωμα. Από σήμερα, λοιπόν, οι δικαιολογίες τελείωσαν!
Συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα! Εύκολα, απλά και γρήγορα! Πώς επιτυγχάνεται όμως η διόγκωση της ζύμης, θα ρωτήσει κάποιος; Το συγκεκριμένο ψωμί διογκώνεται με μια άλλη διεργασία. Τα υλικά του αφήνονται για αρκετή ώρα να ξεκουραστούν και έτσι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ενεργοποιείται η διαδικασία φουσκώματος και διόγκωσής του.
Μια δοκιμή θα σας πείσει για την ευκολία του και για την νοστιμιά του! 





Υλικά:

  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κ.γ. μαγιά
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κούπα νερό (θερμοκρασία δωματίου)


Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε μερικές κουταλιές σούπας νερό εάν θεωρείτε ότι χρειάζεται (προσοχή μην το παρακάνετε). Σκεπάζουμε το μπολ με σελοφάν και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 12-18 ώρες. Μπορούμε να το κάνουμε από βραδύς.

2. Όταν είναι έτοιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Τοποθετούμε μέσα μία γάστρα, ή ένα σκεύος φούρνου με καπάκι και το αφήνουμε 30 λεπτά άδειο και κλειστό με το καπάκι του για να πάρει θερμοκρασία. Παράλληλα αδειάζουμε προσεκτικά τη ζύμη μας από το μπολ στον πάγκο τον οποίο έχουμε αλευρώσει. Προσοχή δεν θα την ζυμώσουμε καθόλου! Προσεκτικά την σχηματίζουμε σε μία μπάλα και αλευρώνουμε την εξωτερική επιφάνεια. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα φύλο λαδόκολλα και σκεπάζουμε με σελοφάν μέχρι να είναι έτοιμο το σκεύος που βάλαμε στο φούρνο. 

3. Αφαιρούμε το σελοφάν από τη ζύμη. Τοποθετούμε τη λαδόκολλα με τη ζύμη στο σκεύος που θερμάναμε στο φούρνο τοποθετώντας το στο κέντρο του (προσοχή μην καείτε διότι το σκεύος έχει υψηλή θερμοκρασία). Ψήνουμε με κλειστό καπάκι στους 200-220 βαθμούς (προθερμασμένο) για 30 λεπτά. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να έχει μια τραγανή κόρα! Έτοιμο, καλή σας όρεξη!





Καλή επιτυχία!



You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram