Victoria sponge cake

1:58 μ.μ.

Victoria sponge cake


ένα αριστοκρατικό κέικ με... "όνομα"!

Όσοι ασχολούνται με την ζαχαροπλαστική και τα γλυκά γενικότερα σίγουρα γνωρίζουν την εν λόγω κυρία-κέικ.
Για όλους τους υπόλοιπους, θα αφιερώσουμε τις παρακάτω γραμμές ώστε να σας την γνωρίσουμε!
Πρόκειται για ένα κέικ/ τούρτα το οποίο αποτελείται από 2 επίπεδα αφράτου κέικ βανίλιας και ενδιάμεσά τους απλώνεται μια γενναιόδωρη στρώση χτυπημένης κρέμας γάλακτος και μαρμελάδας(οποιαδήποτε μαρμελάδα)!
Αφράτο, εύκολο και νοστιμότατο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι νόστιμο αφού περιλαμβάνει ένα βελούδινο, μοσχομυριστό κέικ βανίλιας, σαντιγί, μαρμελάδα και φράουλες!
Το Victoria sponge cake είναι μια πολύ γνωστή τούρτα στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία καθώς είναι και η χώρα καταγωγής της. 
Το όνομά της δεν είναι τυχαίο. "Victoria" γιατί το εμπνεύστηκε η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας γύρω στο 1861, την χρονολογία που απεβίωσε ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλμπέρτος.
Την περίοδο που η Βικτώρια ήταν βασίλισσα είχε αρχίσει να γίνεται "της μόδας" το γνωστό μας "English tea time", δηλαδή η ώρα του τσαγιού που συνηθίζουν στην Αγγλία τα απογεύματα. Ήταν μια μόδα που ξεκίνησε τότε στις υψηλές κοινωνίες και τα παλάτια και με το πέρασμα του χρόνου έγινε μια συνήθεια όλων των κατοίκων της Αγγλίας.
Το τσάι, φυσικά, δεν συνήθιζαν ούτε τότε ούτε τώρα να το πίνουν σκέτο (όπως κι εμείς, δεν ζητάμε κάτι να συνοδέψουμε τον καφέ μας;). Το συνόδευαν πάντα με γλυκά εδέσματα και καλούδια. Το αγαπημένο συνοδευτικό των μεγάλων κυριών ήταν τα απλά κέικ. Η Βικτώρια, όμως, αργότερα, μετά τον θάνατο του συζύγου της, επέστρεψε στο δικό της παλάτι, στο Osborn House και εκεί εμπνεύστηκε ένα κέικ λίγο διαφορετικό. Ένα κέικ που το συνόδεψε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα. Το Victoria sponge cake! Η πρώτη συνταγή για το κέικ δημοσιεύτηκε από την Isabella Beeton το 1874 στο βιβλίο συνταγών της: Mrs. Beeton's Cookery and Household Management.


Υλικά:

Υλικά για το κέικ/ Παντεσπάνι:

  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • βανίλια
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Επιπλέον:

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)
  • 1 βάζο μαρμελάδα φράουλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαρμελάδα)
  • φρέσκες φράουλες (για διακόσμηση)
  • άχνη ζάχαρη (για διακόσμηση)


Εκτέλεση:

1. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα χτυπάμε με το εξάρτημα φτερό (σε δυνατή ταχύτητα) μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.


2. Σπάμε σε ένα μπολάκι τα αυγά και τα ρίχνουμε ένα-ένα στο μίξερ χτυπώντας ταυτόχρονα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τη βανίλια.


3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολάκι και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.


4. Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια 20 εκ., βουτυρωμένα και αλευρωμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Τοποθετούμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή αυτό σημαίνει πως το κέικ μας είναι έτοιμο, αλλιώς το αφήνουμε λίγο ακόμα στον φούρνο.


5. Βγάζουμε τα κέικ απο τον φούρνο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν. Έπειτα τα βγάζουμε από τα ταψιά και τα αφήνουμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως (περίπου 30 λεπτά).


6. Συναρμολόγηση: Τοποθετούμε το ένα κέικ στον πάτο μίας πιατέλας. Απλώνουμε τη μαρμελάδα φράουλα σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα απλώνουμε τη χτυπημένη σαντιγί και τοποθετούμε το άλλο κέικ από επάνω. Τέλος ρίχνουμε λίγο άχνη ζάχαρη επάνω από την τούρτα μας και τοποθετούμε λίγες μικρές φράουλες κομμένες στη μέση.








Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram