Μπουγατσα Πολίτικη

10:19 μ.μ.

mpougasta filled with custard cream



                                               μια μπουγάτσα που "έρχεται" από την Πόλη...

Φυσικά πολλοί θα αναρωτηθείτε τι είναι η βυζαντινή μπουγάτσα και τι διαφορά έχει με την μπουγάτσα που όλοι ξέρουμε. 
Η μόνη της διαφορά έγκειται σε ένα μόνο συστατικό. Στην πηκτική ουσία που χρησιμοποιείται.
Η παραδοσιακή μας μπουγάτσα με κρέμα περιέχει σιμιγδάλι ψιλό για να πήξει η κρέμα ενώ η βυζαντινή μπουγάτσα περιέχει κορν φλάουρ.
Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει αρκετά με κρεμόπιτα, η προσθήκη όμως της άχνης και της κανέλας ως γαρνίρισμα θυμίζει την δική μας μπουγάτσα.
Την κρέμα μπορείτε να την ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ και να την βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει ώστε να είναι έτοιμη το πρωί και να ετοιμάσετε γρήγορα για το πρωινό σας!
 


Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένα)

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 10 κ.σ. ζάχαρη
  • 8 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. βούτυρο



Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Κρατάμε λίγο γάλα (περίπου 1/2 φλιτζάνι) και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη να ζεσταθούν πολύ καλά.
2. Εν τω μεταξύ διαλύουμε πολύ καλά το κορν φλάουρ στο γάλα που έχουμε κρατήσει. Σε ένα άλλο σκέυος ανακατεύουμε τα αυγά. 
3. Όταν το γάλα κάψει καλά  (προσοχή μην αρχίσει να βράζει και φουσκώσει), ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει και να βγάλει φουσκάλες το μείγμα (δεν θα αργήσει να πήξει).
4. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε λίγη από την κρέμα (περίπου 1/2 φλιτζάνι) στα αυγά που έχουμε ανακατέψει και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αφού ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση (δεν χρειάζεται πολύ ώρα, λιγότερο από μισό λεπτό).
5. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. 
6. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να ακουμπάει στην επιφάνειά της. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
7. Για κάθε μπουγάτσα θα χρειαστούμε 3 φύλλα κρούστας*. Απλώνουμε στον πάγκο 1 φύλλο κρούστας με την μεγάλη πλευρά μπροστά μας. Βουτυρώνουμε με πινέλο την μισή επιφάνεια και διπλώνουμε στην μέση το φύλλο. Βουτυρώνουμε πάλι το μισό και ξαναδιπλώνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
8. Παίρνουμε ένα άλλο φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο με την μεγάλη πλευρά μπροστά μας και βουτυρώνουμε. Βάζουμε το διπλωμένο φύλλο (που ετοιμάσαμε πριν) στο κέντρο του φύλλου διαγώνια. 
9. Πάνω από το φύλλο που τοποθετήσαμε στο κέντρο βάζουμε την κρέμα (10 γεμάτες κουταλιές της σούπας) και την απλώνουμε ώστε να καλύψει την επιφάνεια του διπλωμένου φύλλου. 
10. Κλείνουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα σαν φάκελο καλύπτοντας την κρέμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
11. Απλώνουμε ένα άλλο φύλλο στον πάγκο με την μεγάλη πλευρά μπροστά μας, βουτυρώνουμε και τοποθετούμε το φύλλο με την κρέμα (που ετοιμάσαμε πριν) στο κέντρο του διαγώνια (όπως κάναμε πριν) με το κλείσιμο προς τα κάτω. Πάλι διπλώνουμε το φύλλο σαν φάκελο κλείνοντας τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Βουτυρώνουμε τον πάτο (με τα κλεισίματα) και τοποθετούμε την μπουγάτσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα με τα κλεισίματα προς τα κάτω. Βουτυρώνουμε ελαφρά από πάνω.
12. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω και από κάτω.






* Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε πιο μικρές μπουγάτσες, ατομικές. Κόψτε το κάθε φύλλο σε 4 ίσα τετράγωνα και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.




Καλή επιτυχία!






You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram