Madeleines (Μαντλέν)

3:56 μ.μ.

Madeleines


Μαντελάιν ή μικρά μαντελάιν όπως είναι γνωστά...


Τα μικρά αυτά χαριτωμένα και πανέμορφα γλυκάκια είναι μικρά παραδοσιακά κέικ. Η καταγωγή τους έρχεται από την Γαλλία και συγκεκριμένα από τις πόλεις Commercy και Liverdun, δύο κοινότητες της περιοχής Lorraine στη βορειοανατολική Γαλλία.
Η γεύση τους μοιάζει πολύ με κέικ βανίλιας, μόνο που είναι πιο ανάλαφρη.
Πολλές παραδοσιακές συνταγές προσθέτουν στο μείγμα και πολύ ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, κυρίως αμύγδαλα. 
Τα μαντελάιν τα τιμούν, επίσης, ιδιαίτερα και στην Αγγλία που τα συνοδεύουν συνήθως με μαρμελάδα και με ψιλοκομμένη καρύδα ή με γλάσο κερασιού! 
Χαρακτηριστικό τους είναι το σχήμα τους! Το σχήμα κοχυλιού που έχουν. Έτσι, λοιπόν, είναι αδύνατον να παρασκευαστούν χωρίς το ειδικό φορμάκι. Ωστόσο, μπορείτε, εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο φορμάκι για κεκάκια, το οποίο όμως δεν θα το γεμίσετε πολύ με ζύμη.


Υλικά:

  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. Βανίλια
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Άχνη ή σοκολάτα λιωμένη για το γαρνίρισμα



Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε τα αυγά, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλάτι με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά. 

2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Το ανακατεύουμε κυκλικά με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.

3. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. (Μπορείτε να το κάνετε απο βραδύς, να το βάλετε στο ψυγείο και να τα ψήσετε την επόμενη ήμερα). 

4. Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμα για Madeleines σιλικόνης (εάν έχετε αλουμινένια φόρμα βουτυρώστε και αλευρώστε την). Εάν δεν έχετε φόρμα για Madeleins μπορείτε να τα βάλετε σε θήκη για μικρά μαφιν αφού πρώτα βουτυρώσετε και αλευρώσετε.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

6. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά από 10 λεπτά τα ξεφορμάρουμε και τα γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα ή κοσκινίζουμε άχνη από πάνω! Απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας.







Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

2 σχόλια

Facebook

Instagram