Ιταλικά ''τσουρέκια'' (πασχαλιάτικα ψωμάκια)

10:17 μ.μ.

Italian Easter Bread



Buona Pasqua a tutti!

Κι όμως δεν είμαστε οι μόνοι που φτιάχνουμε τσουρέκια!
Σε πολλές χώρες το κόσμου οι χριστιανοί που γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού παρασκευάζουν διάφορα είδη αρτοποιημάτων για να γιορτάσουν την Μεγάλη αυτή Εορτή.
Φυσικά, οι συνταγές δεν είναι ίδιες με τα δικά μας τσουρέκια. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη, έθιμα και παραδόσεις. 
Οι γείτονές μας οι Ιταλοί παρασκευάζουν αυτά τα χαριτωμένα πασχαλιάτικα ψωμάκια τα οποία θυμίζουν αρκετά τα δικά μας τσουρέκια. Δεν είναι όμως ίδια!
Η διαφορά είναι ότι δεν περιέχουν τα βασικά μυρωδικά των δικών μας τσουρεκιών, το μαχλέπι, το κακουλέ και την μαστίχα.
Τα ιταλικά πασχαλιάτικα ψωμάκια έχουν σχήμα μικρού στεφανιού που διακοσμούνται στο κέντρο τους με ένα χρωματισμένο αυγό, είναι ελαφρώς γλυκά και περιέχουν στην ζύμη ξύσμα από λεμόνι (κάποιοι το αντικαθιστούν με πορτοκάλι). Επίσης, όταν κρυώσουν γλασάρονται με γλάσο και διακοσμούνται με πολύχρωμη τρούφα.
Τα αυγά τοποθετούνται στο κέντρο του κάθε ψωμιού πριν ψηθούν είτε βαμμένα είτε άβαφα και βάφονται μετά. Συνήθως έχουν ανοιχτά, παστέλ χρώματα (κίτρινο, ροζ, μωβ, γαλάζιο κ.α.).
Το σχήμα τους, που μοιάζει με μικρά στεφανάκια, συμβολίζει το στεφάνι από αγκάθια που φορούσε ο Χριστός πάνω στο σταυρό.
Στην Ιταλία, βέβαια, φτιάχνονται κι άλλα πασχαλιάτικα ψωμάκια, όπως τα Colomba Pasquale που φτιάχνουν στην Νότια Ιταλία και έχουν σχήμα περιστεριού συμβολίζοντας έτσι την ελπίδα. Φτιάχνουν, επίσης, το Crescia al Formaggio, αλμυρό ψωμί με τυριά που ψήνεται σε ψηλές φόρμες και έχει το σχήμα μεγαλοπρεπούς τρούλου, ενώ στην Σικελία φτιάχνουν τα “pupi cu l’uova”, ψωμάκια με διάφορα σχέδια (π.χ. κουκλίτσες, στεφανάκια, πάπιες, περιστέρια, καρδιές κ.λ.π.) που στο κέντρο τους διακοσμούνται με ένα αυγό.




Υλικά (για 6 τσουρεκάκια):

Για την ζύμη:
  • 1 ¼ φλ. γάλα (χλιαρό)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 1 βανίλια
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/3 φλ. βούτυρο (λιωμένο, χλιαρό)
  • Αλεύρι για όλες τι χρήσεις (περίπου 3,5- 4 φλ.)
  • 1 αυγό + λίγο νερό (για το άλειμμα)

Για το γλάσο:
  • 1 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 2-3 κ.σ. γάλα
  • Πολύχρωμη τρούφα
  • 6 αυγά βρασμένα 


Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο γάλα μαζί με λίγη από την ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε τα αυγά με την βανίλια, την ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και το ξύσμα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με την μαγιά και ανακατεύουμε.
  3. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Χρειάζεται περίπου 3,5- 4 φλ. και σίγουρα όχι περισσότερα.
  4. Αφού δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη, την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1- 1.30 ώρα σε ζεστό μέρος.
  5. Πλάθουμε τα τσουρεκάκια. Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου όσο 1 μεγάλο καρύδι) και την ανοίγουμε σε λωρίδα λεπτή (περίπου όσο ένα δάχτυλο). Φτιάχνουμε 2 τέτοιες λωρίδες. Τις βάζουμε την μια δίπλα στην άλλη και τις στριφογυρνάμε. Ενώνουμε τις άκρες τους σχηματίζοντας μια φωλίτσα και διατηρώντας ένα κενό στο κέντρο.  Συνεχίζουμε με αυτήν  την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  6. Βάζουμε τα τσουρεκάκια σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 45’ – 60’ περίπου σε ζεστό μέρος.

    7. Αλείφουμε με το αυγό και το νερό. Βάζουμε ένα βρασμένο αυγό στην μέση κάθε τσουρεκιού.

    8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου (μέχρι αν πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα).

   9.Για το γλάσο: Ανακατεύουμε καλά την άχνη με το γάλα.

   10. Γλασάρουμε τα τσουρεκάκια αφού κρυώσουν πολύ καλά και ρίχνουμε αμέσως από πάνω πολύχρωμη τρούφα. Έτοιμα! 




Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση!! Ας μεταφέρουμε αυτές τις ιερές μέρες τις πιο θερμές ευχές για αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!!

      Διαγραφή

Facebook

Instagram