Ιρλανδικό ψωμί (εύκολο και γρήγορο)

12:33 π.μ.

Irish soda bread


Ενα ψωμί που μας έρχεται από την μακρινή  Ιρλανδία..

Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε και να δοκιμάζουμε καινούριες γεύσεις, ειδικότερα όταν αυτές προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Γιατί το φαγητό κάθε χώρας είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο αντικατοπτριζονται οι διατροφικές συνήθειες μιας χώρας, η ιστορία και το παρελθόν της, οι γεωμορφολογικες ιδιαιτεροτητες της, η κουλτούρα της.
Έτσι, λοιπόν, στο συγκεκριμένο άρθρο έχει την τιμητική του ένα ψωμί που συνηθίζουν να παρασκεύαζουν οι κάτοικοι της Ιρλανδίας. 
Το χαρακτηριστικο αυτού του ψωμιού είναι η μαγειρική σόδα που περιέχει. Θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και ως ένα εύκολο και γρήγορο ψωμί και αυτό γιατί δεν περιέχει μαγιά κι έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουμε χρόνο για να φουσκώσει. Η σόδα που περιέχει το κάνει αφράτο όσο πρέπει, μαλακό από μέσα και ελαφρώς τραγανό από έξω.  
Μια συνταγή, λοιπόν,  για εύκολο ψωμί της στιγμής από την Ιρλανδία!



Υλικά:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. μπέικιν
1/3 κούπας ζάχαρη
2 κούπες γάλα ή ξινόγαλο
1 αυγό
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο



Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την σόδα, το αλάτι, το μπέικιν, την ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό μαζί με το γάλα και το βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα του αυγού στο μείγμα του αλεύρου και τα ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνει μία μαλακή και κολλώδης ζύμη. Προσοχή δεν πρέπει να το παρά ανακατέψουμε.

2. Ρίχνουμε την ζύμη σε μία μακρόστενη φόρμα όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα ή την έχουμε λαδώσει. 

3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 65-70 λεπτά, μέχρι να τοποθετήσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αυτή να βγει καθαρή. 

4. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το τρώμε μερικές ώρες αργότερα.



Tips
Το τύλιγμα με το αλουμινόχαρτο βοηθάει στην καλύτερη γεύση και στο αναδειχτούν τα αρώματα του ψωμιού. Παράλληλα συγκρατεί την ιδανική υγρασία που πρέπει να έχει το ψωμί. Εαν βιάζεστε πολυ μπορείτε να καταναλώσετε το ψωμί και αμέσως μόλις κρυώσει.



Καλή επιτυχία! 


You Might Also Like

1 σχόλια

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ..ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΑΚΡΙΒΩς ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΧΑΧΑ ΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΙΓΟ ΚΕΙΚ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ;) ^_^
    )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Facebook

Instagram