Αυγα benedict με σως Hollandaise

7:13 μ.μ.

Egg benedict with hollandaise sauce



αφιερωμένο στους οπαδούς του brunch...


Αυτά τα αυγά τα έχεις ακούσει πολλές φορές.
Τα έχεις δει σε brunch menus.  Τα έχεις γευτεί. Τώρα ήρθε η ώρα να τα κάνεις στο σπίτι μόνος/-η ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες που σου δίνουμε παρακάτω! 
Πανεύκολα και γρήγορα! 
Ιδιαίτερα και πολύ γευστικά!



Υλικά:

Για την σως Hollandaise:
  • 4 κρόκοι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 113 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι-πιπέρι
Για τα αυγά benedict:
  • 8 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γ. λευκό ξύδι
  • 4 φέτες ψωμί ή 2 english muffins (αγγλικά στρόγγυλα φλατ ψωμάκια)
  • βούτυρο


Εκτέλεση:

Για την σως Hollandaise:

1. Σε ένα μπολ (θερμοάντοχο αλουμινίου ή γυάλινο), τοποθετούμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Τοποθετούμε το μπολ επάνω από ένα κατσαρολάκι στο οποίο μέσα σιγοβράζει νερό (μπεν μαρί). Προσοχή το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει το μπολ. Δεν θέλουμε να είναι υψηλή η θερμοκρασία του ατμού διότι θα κόψει τη σως μας. Γι΄αυτό έχουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά.
2. Ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε αργά το λιωμένο βούτυρο καθώς συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σως μας να δέσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα την βγάζουμε από το κατσαρολάκι και την μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ (διότι το μπολ στο οποίο την κάναμε έχει υψηλή θερμοκρασία). Αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι την ώρα της συναρμολόγησης.

Για τα αυγά benedict:

 1. Τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού ή τα english muffins (εάν χρησιμοποιήσετε english muffins θα τα κόψετε στην μέση) σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να φρυγανιστούν. Μόλις βγουν απλώνουμε βούτυρο με ένα μαχαιράκι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι την ώρα της συναρμολόγησης.
2. Γεμίζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία μέτρια κατσαρόλα με 3-4 δάχτυλα βραστό νερό και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ξύδι (το ξύδι βοηθάει το ασπράδι να σφίξει γρηγορότερα, οπότε δεν θα προλάβει να απλωθεί). Μόλις το νερό αρχίσει να σιγοβράζει χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια. Σπάμε ένα αυγό μέσα σε ένα μπολάκι, το ρίχνουμε απαλά στο νερό που σιγοβράζει ακουμπώντας το χείλος του μπολ στο νερό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα αυγά. Μετά από 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα  το ασπράδι θα  σφίξει και ο κρόκος θα είναι μαλακός. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Συναρμολόγηση:

1. Τοποθετούμε τις βουτυρωμένες φέτες ψωμιού στα πιάτα. Μοιράζουμε το ζαμπόν ή το μπέικον και επάνω τοποθετούμε τα αυγά. Σερβίρουμε απλώνοντας επάνω από τα αυγά την σως hollandaise. Εάν η σως έχει σφίξει ρίχνουμε μερικές σταγόνες καυτού νερού και ανακατεύουμε μέχρι να αραιώσει και να είναι ρευστή και πάλι!



Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram