Ψωμάκια αφράτα

11:47 π.μ.

soft buns





αφράτα και νόστιμα, έτσι όπως πρέπει να είναι τα ψωμάκια!


Ποτέ τα αφράτα ψωμάκια δεν ήταν τόσο εύκολα!
Ανακατεύουμε τα υλικά, πλάθουμε τα ψωμάκια και ψήνουμε! Έτσι απλά!
Με αυτή την συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε ψωμάκια για να συνοδεύσουμε το φαγητό, ψωμάκια για σάντουιτς, γεμιστά ψωμάκια, αλλά και και οτιδήποτε άλλα αρτοσκευάσματα μπορούν να προκύψουν! Φαντασία να υπάρχει μόνο! Γιατί η τέλεια συνταγή για τα πιο υπέροχα ψωμάκια υπάρχει! ...και είναι η παρακάτω!




Υλικά:
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ γάλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 600 γρ.)
  • σουσάμι (προαιρετικά)




Εκτέλεση:

1. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά (νερό, γάλα, αυγό), το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε.


2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό και ομοιογενές ζυμάρι.



3. Αφήνουμε την ζύμη, σκεπασμένη, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά τουλάχιστον σε ζεστό μέρος.


4. Πλάθουμε τα ψωμάκια σε μέγεθος λίγο μικρότερο από μια γροθιά (είτε πιο μεγάλα ή πιο μικρά ανάλογα με τον σκοπό που τα χρειαζόμαστε) και τα τοποθετούμε σε ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
5. Αφήνουμε τα ψωμάκια να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου.
6. Άμα θέλουμε τα αλείφουμε λίγο με νερό και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο σουσάμι. Τα πατάμε απαλά για να κολλήσει το σουσάμι.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου (ανάλογα και με το μέγεθος που θα τα κάνουμε) * δείτε κάτω στα Tips.



Tips:

  •  Προσέχουμε λίγο στο ψήσιμο για να μην γίνουν σκληρά, αλλά να μην μείνουν και άψητα! Άμα τα κάνουμε σε μέγεθος γροθιάς, χρειάζονται περίπου 23 λεπτά ψήσιμο (ανάλογα με τον φόυρνο). Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρακολουθούμε τα ψωμάκια μας καθώς ψήνονται. Όταν έχουν πάρει ένα ωραίο χρωματάκι από πάνω, σημαίνει ότι έχουν σχεδόν γίνει. Εάν έχουν πάρει κι από κάτω ένα ωραίο χρωματάκι, είναι έτοιμα!
  • Προαιρετικά, μπορούμε να αλείψουμε τα ψωμάκια, πριν τα βάλουμε στον φούρνο, με άλειμμα αυγού (1 αυγό με 2 κ.σ. γάλα και λίγο αλάτι) για να πάρουν πιο ωραίο χρώμα από πάνω και να κάνουν μια ελαφριά κρούστα.



Καλή επιτυχία!!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram