Peanut butter cheesecake

5:11 μ.μ.





cheesecake με φυστικοβούτυρο!

Αφιερωμένο στους λάτρεις του φιστικοβούτυρου!
Ένα cheesecake με καταγωγή από την μακρινή Αμερική. Την χώρα όπου το φιστικοβούτυρο αποτελεί κομμάτι της καθημερινής τους διατροφής.
Όσοι αγαπάτε τα φιστίκια πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτό το γλυκό!
Όσοι, αντίθετα, δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα τα φιστίκια στα γλυκά, καλύτερα να δοκιμάσετε το απλό αμερικάνικο cheesecake (συνταγή θα βρείτε στην σελίδα του food states).
Το cheesecake αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Η γλυκύτητα της ζάχαρης παραχωρεί την θέση την στην μοναδική, πλούσια γεύση του φιστικοβούτυρου και αυτό απογειώνει το γλυκό.
Ένα σχετικά βαρύ γλυκό με πλούσια γεύση.
Πριν ξεκινήσετε αφήστε όλα τα υλικά εκτός ψυγείου για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.





Υλικά:

Για την βάση:

250 γρ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά ή oreo θρυμματισμένα
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα:

950 γρ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
1 φλ. ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα
1 φλ. φιστικοβούτυρο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. ξινόγαλα ή κρέμα γάλακτος ανακατεμένη με 1 κ.σ. ξίδι και 1/2 κ.γλ. σόδα


Για την γκανάζ:

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 ml κρέμα γάλακτος

Για το γαρνίρισμα:

Φιστίκια χοντροκομμένα(καλύτερα ψημένα και αλατισμένα)
Σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη







Εκτέλεση:


  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Παίρνουμε ένα σκεύος με αποσπώμενα τοιχώματα. Καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα (Καλύτερα βάλτε την λαδόκολλα και μετά κλείστε τα τοιχώματα για να είναι σταθερή η λαδόκολλα). Τυλίγουμε το σκεύος πολύ καλά με αλουμινόχαρτο γύρω γύρω (για να μην μπει νερό μέσα στο γλυκό μετά στο ψήσιμο).
  3. Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην βάση του σκεύους. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι ή με τον πάτο ενός ποτηριού.
  4. Ψήνουμε για 10-13 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  5. Στο μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το χτυπάμε με φτερό για 3-4 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Ανά διαστήματα με μια μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα.
  7. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζω το χτύπημα παράλληλα.
  8. Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και αφού ομογενοποιηθεί ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και το ξινόγαλα σταδιακά. Παράλληλα συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  9. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου που έχει κρυώσει καλά και ισιώνουμε με μια σπάτουλα ή μαρίζ την επιφάνεια.
  10. Ψήνουμε σε μπαιν μαρί μέσα στον φούρνο, δηλαδή ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Βάζουμε το σκεύος μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί καυτό νερό (μέχρι να φτάσει ως την μέση από το σκεύος με το γλυκό). Προσοχή να μην πέσει νερό μέσα στο γλυκό.
  11. Βάζουμε το ταψί με το σκεύος στο φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει πολύ καλά στους 160 βαθμούς.
  12. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις τελειώσει ο χρόνος ψησίματος ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου και την αφήνουμε ανοιχτή με το γλυκό μέσα στον φούρνο. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει ο φούρνος. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
  13. Ετοιμάζουμε την γκανάζ. Στον φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνουμε ελαφρώς (περίπου 30 δευτερόλεπτα στην μεσαία θερμοκρασία) την κρέμα γάλακτος μαζί με την σοκολάτα κομματιασμένη. Ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμα στο φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  14. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει πιο πηχτή και απλώνουμε πάνω από το γλυκό. Απλώνουμε ελαφρά με μια μαρίζ ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Όσο είναι ακόμη ρευστή η γκανάζ απλώνουμε περιμετρικά την γαρνιτούρα, δηλαδή τα χοντροκομμένα φυστίκια με την χοντροκομμένη σοκολάτα, Αν θέλετε μπορείτε να απλώσετε σε όλη την επιφάνεια. Μπορείτε να βάλετε όση ποσότητα θέλετε γι΄αυτό δεν αναγράφουμε την ποσότητα (εμείς χρειαστήκαμε περίπου 50 γραμμάρια σοκολάτα και 1 χούφτα φιστίκια).













Καλή επιτυχία

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram